Επειδή λατρεύουμε τους δυο τροχούς καλό θα ήταν να ξερουμε μερικά πράγματα για το τι συμβαίνει πριν και μετά την πτώση με την μοτοσυκλέτα μας.
1. Το κλασσικό λάθος που κάνουν όλοι κατά την πτώση είναι οτι προσπαθούν να κρατήσουν/κρατηθούν απο το τιμόνι της μηχανής τους., όταν πέσεις πρέπει να αφήσεις την μηχανή να πάει στο καλό. Ενα όχημα βάρους 200+ κιλών με ταχύτητα άνω των 30χλμ/ώρα είναι κοντά στα 1000 κιλά λόγω αδράνειας…Αν κατορθώσεις παρόλα αυτά και το κρατήσεις πεσμένος ενώ σούρνεσαι , μην χάσεις την ευκαιρία για τα Guiness και ενα ευσεβές ετήσιο ποσό για το ρεκόρ αυτό.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ.
2. Δεύτερο κλασσικό λάθος είναι οτι προσπαθούν με χέρια και με πόδια κατά το σούρσιμο να σταματήσουν το σώμα. Ισχύει το απο πάνω … ενα σώμα των 70-90+ κιλών με ταχύτητα 20-30χλμ/ώρα είναι κοντά στα 200 κιλά σε αδράνεια… αν είσαι τώρα κάθε μέρα στο γυμναστήριο και σηκώνεις πάγκο 200 κιλά σε επαναλήψεις.. τι να πώ;.. δοκίμασε το. Σε όποια άλλη περίπτωση θα έχεις σίγουρα απο θλάση (στην καλύτερη) μέχρι και σπασμένο οστό και νάρθηκα για τους φίλους να μουτζουρώνουν. Επίσης θα μάθεις καλά ΤΑΧΙ και ΜΜΜ διαδρομές , καθώς για κανά μήνα το μόνο τιμόνι που ίσως να πιάνεις θα είναι εκείνο του PS3 στο σπίτι. ΔΕΥΤΕΡΟΝ… ΌΤΑΝ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ.
3. Πέφτοντας απο την μηχανή σε συνέχεια του δεύτερου … ΔΕΝ ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΜΠΕΣ, ΟΥΤΕ “ΠΕΤΑΜΕ”… στο τελευταίο ειδικά αν είναι στο χέρι σου, καλύτερα να προσπαθήσεις να συρθείς όσο σε πάει η φόρα απο την σύγκρουση παρά να φέρεις κόντρα με χέρι ή/και πόδι( Μόνο αν δείς και έρχεται γκρέμος , ή κάποιο μεγάλο και σταθερό αντικείμενο κάνεις οτι μπορείς για να μην σκάσεις πάνω του). Κάθε αντίσταση του μυικού συστήματος εκτός και αν έχεις το σώμα του Hulk είπαμε, θα επιφέρει στην καλύτερη θλάση… στην χειρότερη γύψο και εγχείρηση.
4. Σύγκρουση με εμπόδιο/όχημα… ίσως είναι η μόνη περίπτωση που μπορείς να φέρεις χέρι μπροστά στο κεφάλι σου , ειδικά αν είναι κατά μέτωπο επίθεση στο πλάι Ι.Χ. πάνω στην πόρτα του. Καλύτερα άλλωστε σπασμένο χέρι παρά κεφάλι. Χώρια που αν είσαι καρφί στο παράθυρο το χέρι θα εμποδίσει και το κεφάλι να περάσει μέσα απο το παράθυρο και να σκάσει και κανά κουτουλίδι στον/στην οδηγό σαν τράγος σε έξαψη.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ
… ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ… ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ.. ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ… ακόμα και καλά να νιώθουμε δεν το βγάζουμε μέχρι είτε να έρθει ΕΚΑΒ αν είναι χοντρός πέσιμο στούκος… και ακόμα περισσότερο αν ζαλιζόμαστε ή δούμε υποψία αίματος απο το κεφάλι. Η συνοχή του υλικού του κράνους έχει καταγράψει σε ακράιες περιπτώσεις μετά απο ατύχημα οτι κράτησε το κρανίο ανθρώπων παρόλο που αυτό είχε μεγάλη ζημιά και είχε “ανοίξει”
… Δεν τρέχουμε στην μηχανή να δούμε τι έγινε. Κοιτάμε πρώτα αν εμείς είμαστε καλά… αν δεν πονάμε σε χέρια πόδια κτλ. Η ΜΗΧΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΔΕΡΑ.. ξαναγίνονται με μόνο οικονομικό πόνο. Τα κόκκαλα και γενικά η υγεία μας είναι πολύ δύσκολο να επανέρθει αν κάτι συμβεί απο δική μας άγνοια.
… Αν είμαστε μόνοι μας και έχουμε ορίσει περιοχή ώς αγρόκτημα μας, παραμένουμε ψύχραιμοι. Ελέγχουμε πως είμαστε… αν είμαστε καλά.. πάμε στην μηχανή. Βλέπουμε αν είναι ΟΚ… αν κάτι απο τα παραπάνω πάει στραβά , κινητό τηλέφωνο και καλούμε ΕΚΑΒ και βοήθεια απο κάποιον δικό μας άνθρωπο.
ΑΝΩΔΙΝΗ ΠΤΩΣΗ;
Πρώτα απο όλα δεν υπάρχει ανώδυνη πτώση.. ακόμα και σαν χαζός να πέσεις απο το stand της μηχανής, πάλι θα χτυπήσεις. Βλέπεις ο πόνος είναι αισθητήριο του σώματος για να λέει οτι κάτι πάει στραβά και πιθανόν να έχεις πρόβλημα. Απλά υπάρχει επίπεδο οδύνης σε πτώσεις.
– Σημαντικό… ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.. ο πλήρης εξοπλισμός μπορεί να σε σώσει απο πολλά. Βέβαια τώρα σε μια καθημερινή κίνηση με την μηχανή δεν μπορεις να σκάσεις ώς robocop με δερμάτινα , προστατευτικά και κράνος… Εκτός και αν γυρνάς απο εκδρομή και έπεται τιγανιά απο έταιρο ήμιση .. καλό είναι εκεί να είσαι πληρης σε εξάρτυση. Σοβαρά όμως τώρα, …. κράνος, γάντια, μπουφάν, μπότες τα θεωρώ απαραίτητα για κίνηση με μηχανή στην πολη. Απο εκεί και πέρα … κροκόδειλοι (οχι ρε… δεν θα κοτσάρεις αλιγάτορα στην πλάτη ώς δερμάτινο αξεσουάρ), επιγονατίδες, παντελόνι δερμάτινο κοκ.. μειώνουν πιθανότητες θλάσης , σπασίματος οστών και εγκαυματών απο την άσφαλτο. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν οτι ειδικά τα τελευταία δεν ισχύουν το καλοκαίρι μιας και έχει ζέστη.. μέχρι να την πατήσουν και μετά τα μπάνια τους να γίνονται με λεκκάνες στο σπίτι μόνο.
– Γυμναστήριο… Τεμπελχανάδες… σηκωθείτε απο καναπέδες και τραπέζια με πίτσες και δεν ξέρω τι άλλο. Ο μυικός μας ιστός είναι σαν πανοπλία. Όσο πιο ελαστικός και πιο ισχυρός είναι τόσο καλύτερα θα κρατήσει τα κόκκαλα στην θέση τους και τόσο καλύτερα θα απορροφήσει μέρος του χτυπήματος. Αν είσαι κάτι απο μπουχέσας τότε δύσκολα θα γλυτώσεις απο άσχημα αποτελέσματα. Για να μην πιάσω θέματα ανάρρωσης που είναι σαφώς καλύτερα αν έχεις ενα καλογυμνασμένο οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο οτι οι οδηγοί αγώνων που είναι επαγγελματίες και έχουν σίγουρες πτώσεις, κάνουν δεκάδες ώρες προπόνηση.
– Εμπειρία το μεγαλύτερο προτέρημα για εναν οδηγό…